Рекорден добив на сол във Франция

Сушата и горещините във Франция през последните седмици създадоха много проблеми. Но в някои случаи те не са такова зло. Производителите на сол в западния френски департамент Лоар-Атлантик тази година очакват рекордна реколта.

Температурите от 40 градуса по Целзий ускоряват изпаряването на морската вода. При липса на дъждове всичко това води до силно нарастване на производството на сол в района на Геранд, който е прочут из цял свят със своето „Цвете на солта“ (Fleur de Sel) – тънкия слой кристали, които се образуват на повърхността на солниците. Това се смята за възможно най-фината сол на пазара. В САЩ се продава за над 100 долара за килограм.

Налага се работниците в солниците да се трудят без прекъсване от сутринта. Методите за добив на сол почти нямат промяна от близо четири века. Не се използват никакви машини. Извозването на сол става с помощта на ръчни колички.

Независимият производител на сол, Франсоа Дюран, който работи в солниците от повече от 20 години споделя, че през последните години средният добив от един кристализационен басейн е бил около 1,3 тона. В момента производството вече достига над 2,5 тона на басейн. Производителите вече са натрупали резерви за години напред, а някои дори са приключили работа за сезона.

guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
Виж всички коментари