Русия иска да евакуира цивилните от Херсонска област

Вицепремиерът Марат Хуснулин заяви, че руското правителство ще помага за транспортиранетое на цивилното население от Херсонска област и други райони.

Това изявление идва след като ръководителят на поставените от Русия власти на Херсонска област Владимир Салдо призова към евакуация, за да не пострадат жителите при боевете между настъпващите украински сили и руските войски.

Салдо публикува в социалната мрежа “Телеграм”, като поиска от Москва помощ с евакуацията. Той уточни, че поставените от Русия власти са предложили на жителите да заминат за Крим, Ростовска област, Краснодарски и Ставрополски край, или за друго сигурно място, ако имат желание.

Русия обяви Херсонска област и още три украински области за своя територия, а това беше обявено за незаконно от Киев и Запада.

Според друг представител на поставените от Русия власти, Кирил Стремоусов, това не е масова евакуация на населението в областта. Желанието за транспортиране е вследствие на зачестилите украински обстрели.

Хуснулин обеща Москва да осигури на евакуираните безплатно настаняване и всичко необходимо, а на тези, които решат да останат за постоянно, ще бъде осигурено жилище.

guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
Виж всички коментари