Руският „Газпром“ няма да плаща дивиденти за миналата година

„Газпром“ обяви, че са взели решение да не се изплащат дивидентите за 2021 г. Това съобщение доведе след себе си отгромен срив на акциите.

Борсата в Москва заяви, че се провеждат търгове, които са дискретни, по темата с акциите на руския гигант, веднага след поевтиняването им с повече от 30 процента.

Фамил Садигов, зам.-председателят на управителния съвет сподели, че едни от приоритетите на „Газпром“ на първо време са реализирането на инвестиционната програма и фазификацията на районите в Русия. Той добави, че трябва да са готови за по-високите данъци.

Алексей Милер влиза в новия състав на управителния съвет, Александър Новак, руският вицепремиер по въпросите на енергетиката и министрите Денис Мантуров и Дмитрий Патрушев.

Виктор Зубков за поредна година ще бъде председател на съвета на директорите.

Русия беше санкционирана няколко пъти след началото на войната с Украйна. От този период до сега, износът газ от Русия постоянно намалява. В допълнение, „Газпром“ стопира даването на газ на някои от клиентите си, отказали да плащат в рубли. България е една от тези страни.

guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
Виж всички коментари