Ще строи ли Швеция нов АЕЦ?

Швеция подготвя законодателни промени, които ще позволят изграждането на повече АЕЦ в страната. Целта е да се увеличи произведената електроенергия, като по този начин се достигне по-голяма стабилност в скандинавската страна, съобщи премиера Улф Кристерсон, цитиран от агенция Ройтерс.

Фокуса на управлението му е да се възобнови произвеждането на атомна енергия, като Кристерсон забави значително спирането на работата на няколко реактора. През последните десетилетия този процес подтикна Швеция, да търси възобновяеми източници на електроенергия. Проблем обаче се явява невъзможността да се прогнозира работата им и колко електроенергия ще се произведе.

Преди започването на войната Швеция попадаше към енергийно независимите страни, но след това цената на електричеството скочи значително.

Законовите промени ще бъдат внесени в шведският парламент през март следващата година. Ако бъдат приети, на практика се премахва ограничението от 10 реактора на централа и ще може да се строят нови АЕЦ, на места където вече има.

В момента действащите реактори в Швеция са 6.

guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
Виж всички коментари