Стопираха цените на горивата в Хърватия

В понеделник хърватското правителство взе решението да замрази цените на горивата. Това важи за бензиносстанциите, които не се намират на магистралите в страната.

„По този начин ще защитим стандарта на живот на гражданите и като се има предвид, че Хърватия е привлекателна туристическа дестинация, ще дадем възможност за интензивен туристически сезон“, заяви пред репортери министър-председателят Андрей Пленкович.

Стопирането  на цените ще влезе в сила от вторник и ще важи за две седмици. Решението изключва  премиум горивата.

Тази мярка засяга 94% от всички 961 бензиностанции в страната. Въвеждането ѝ ще ограничи цената на бензина Евросупер 95 и евродизела съответно на 13,50 куни (1,89 долара/1,79 евро) и 13,08 куни.

В началото на месеца правителството намали допълнително акциза и маржовете за продажба на горивата като искаше да намали въздействието от повишаването на световните цени на петрола върху гражданите.

От 1 април правителството въведе съвкупност от , намаление на ДДС и нови субсидии, за да подпомогне домакинствата, фирмите и земеделските производители да се справят с нарастващите цени на енергията – пакет на стойност около 4,8 млрд. куни.

guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
Виж всички коментари