Студ, бури и наводнения обхванаха Европа

Някои от най-ниските температури в историята са измерени в Скандинавия, Балтийския район и Русия, а нетипични за сезона бури наводнения обхванаха западната и централна част от континента, затрудниха транспорта и причиниха смъртта на няколко души.

В Скандинавия температурата достигна до минус 40 градуса, а в шведска Лапландия беше измерена най-ниската януарска температура за последните 25 години – минус 43.6 градуса. В Литва, Латвия и Естония също усетиха студената вълна.

С най-северните части на Скандинавия са затворени пътища, мостове и училища, а полицията в Дания призовава да се избягва пътуване в следващите дни, особено в най-заснежените райони.

Студената въздушна маса, спускаща се от Арктика не подмина и Русия. В Москва бяха измерени температури от минус 30 градуса, което е по-ниско от средните за януари и властите издадоха предупреждение за опасно време.

Във Великобритания бурята, наречена Ханк предизвика хаос, прекъсване на електричеството, повреди по сгради и транспортни затруднения.

Местната метеослужба издава над 300 предупреждения за опасност от наводнения, а 10 хиляди домове са без електричество. Влаковете на метрото също са затруднени поради наводнения и прекъснати електропроводници .

Вятърът достигна рекордни скорости в северна Европа, като на южното крайбрежие на Великобритания са измерени пориви със скорост 151 км/ч, а в Нидерландия има загинал велосипедист, който е паднал от колелото си поради вятъра.

В Нидерландия, Франция и Германия интензивни дъждове също доведоха до наводнения, като във Франция са евакуирани 200 души и са мобилизирани стотици спешни екипи, за почистване на пътища и справяне с щетите.

Остават в сила предупрежденията за навонения по границите с Белгия, Люксембург и Германия, където се очаква да паднат още дъждове.

Източник: Euronews

guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
Виж всички коментари