Турция се опитва да възобнови сделката за износ на зърно

Турското министерство на отбраната разпространи информация, че министърът Хулуси Акар преговаря с представители на Москва и Киев за възобновяването на сделката за износ на зърно от украински пристанища. Разговорите се опитват да напомнят за важността на инициативата за зърното, която има благоприятен резултат върху света. Тя показва, че кризите могат да се разрешат с диалог и добра воля.

Москва замрази участието си в споразумението за износ след атака с дронове срещу Черноморски флот, базиран в Севастополския залив. Той се намира край окупирания полуостров Крим. Утре все пак ще продължи проверката на корабите, които са натоварени със зърно и чакат край Босфора.

Припомняме, че на 22-ри юли в Истанбул беше подписано споразумение за доставка на хранителни продукти и торове на международния пазар. ООН и Русия подписаха меморандум за разбирателство, а световната организация се съгласи да съдейства за осигуряване на безпрепятствен достъп на руски торове и други продукти до световните пазари. Беше създаден Съвместният координационен център, въз основа на споразумение между Русия, Турция, Украйна и ООН. След това беше утвърден механизмът за износ на зърно от черноморските пристанища, контролирани от Украйна. В резултат на работата на СКЦ 9,3 милиона тона зърно са изпратени от украинските пристанища до страните, които имат нужда от тях.

guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
Виж всички коментари