Тонове български дини не стигнаха до крайните клиенти заради липса на пазари. Гръцката евтина продукция измества родното производство. Държавата не контролира вноса от страната, като разходите са скочили с 30-40% при двойно по-ниски изкупни цени.
Един от най-големите производители в Любимец Анко Янев обработва 110 дка площи и е в бизнеса от 10 години. Той казва, че през миналата година изкупната цена на дините е била 30 стотинки за килограм, а сега е 10-15 ст. По негови сметки, средните разходи за декар са 1000 лв, което означава, че изкупната цена трябва да е минимум 25 ст, за да излезе българското производство на печалба.
Въпреки трудностите, Янев успява да реализира около 500-600 тона от продукцията си на вътрешния пазар, основно по борси в Пловдив и в Пазарджик, при среден добив 5 тона от дка.
Според думите на Янев в столицата няма дини родно производство от години. Той допълва, че евросубсидиите за производство на плод и зеленчук в България са много ниски, а в Гърция получават много повече европейски средства за развитие на сектора.