В България се ядат предимно гръцки дини

Тонове български дини не стигнаха до крайните клиенти заради липса на пазари. Гръцката евтина продукция измества родното производство. Държавата не контролира вноса от страната, като разходите са скочили с 30-40% при двойно по-ниски изкупни цени.

Един от най-големите производители в Любимец Анко Янев обработва 110 дка площи и е в бизнеса от 10 години. Той казва, че през миналата година изкупната цена на дините е била 30 стотинки за килограм, а сега е 10-15 ст. По негови сметки, средните разходи за декар са 1000 лв, което означава, че изкупната цена трябва да е минимум 25 ст, за да излезе българското производство на печалба.

Въпреки трудностите, Янев успява да реализира около 500-600 тона от продукцията си на вътрешния пазар, основно по борси в Пловдив и в Пазарджик, при среден добив 5 тона от дка.

Според думите на Янев в столицата няма дини родно производство от години. Той допълва, че евросубсидиите за производство на плод и зеленчук в България са много ниски, а в Гърция получават много повече европейски средства за развитие на сектора.

guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
Виж всички коментари