Важните за България актуализации в държавния бюджет

Вчера (28.06) Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация поискаха от политиците ДДС-то да остане на вече приетите по-ниски ставки и след изтичане на календарната година. Те настояват дори за това мярката да остане постоянна.

Към момента ДДС за кетъринг и хотелско настаняване в ЕС е намалено на 4-5 на сто. Асоциацията иска намаление на ДДС-то също и за заведенията с цел стабилизиране на сектора и овладяване на загубите. Тази мярка не цели намаляването на цените за крайните клиенти. Но кризата с пандемията и войната Русия – Украйна носят още проблеми, заяви председателят на БХРА. Той подчерта, че туризмът е отчел спад.

Сдружението на заведенията в България и БХРА изразиха недоволството си от вдигането на ДДС-то на слабоалкохолните напитки, а днес (29.06) се обърнаха към президента Румен Радев с искане за налагане на вето относно повишеното ДДС. „Днес станахме свидетели на директен изстрел в главата на българския туризъм. Само след ден, на 1 юли, ДДС за слабоалкохолните напитки се увеличава от 9 на 20%, след като Народното събрание не прие внесеното предложение ставката да бъде запазена! В разгара на летния сезон, от днес за утре!“ – заявиха недоволните.

Други недоволни от депутатите са превозвачите. Налага се последните да повишат цените на билетите за превоз на пътници заради повишението на тол таксите от 1-ви юли. „Или голяма част от превозвачите ще фалират, или държавата ще се наложи да извади повече средства за субсидии и компенсации – т.е. ние ги събираме от българските граждани под формата на тол такси, и след това ще разпределяме субсидии и компенсации само и само да запазим автобусния транспорт, за да могат хората да го ползват и да могат да бъдат мобилни“, каза Димитър Димитров от Камарата на автомобилните превозвачи.

Актуализацията на държавния бюджет включи нови разпоредби, с които се променя Законът за акцизите и данъчните складове. Ще има освобождаване от акциз на ел енергията, втечнения нефтен газ и природния газ до 30-ти юни 2025-та година. Тази мярка цели да подпомогне бизнеса, който е затруднен поради скока на цените на енергийните продукти.

С промените в Закона за държавния бюджет се въведе и намалена ставка на ДДС-то от 9 на сто за доставки на централно отопление и доставки на природен газ. Мярката ще се прилага до 1-ви юли 2023-та. В същия срок ще се прилага и нулевата ставка на ДДС за хляба и брашното.

НС окончателно реши също акцизът върху тютюневите изделия да не се повишава. Цигарите няма да поскъпват, нито пък течностите за електронните такива. Последствията от това са, че държавата ще се лиши от близо 100 милиона лева.

guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
Виж всички коментари