Започва модернизация на българската армия

Служебният министър на отбраната Димитър Стоянов каза, че изтребителната авиация у нас е в изключително тежко положение. Той каза още, че е предприел мерки и е провел разговор с Полша за евентуален ремонт на 6 броя двигатели на МИГ-29.

Стоянов сподели, че първите самолети по F-16 ще бъдат в България през 2025-та година, а в оперативна готовност могат да бъдат най-рано в края на 2026-та. Това създава проблем с охраната на въздушното пространство в близките 3-4 години. Министърът разглеждал всякакви възможни варианти и се е срещал с посолствата на различни страни. Подготвени са и са изпратени писма с искане за самолети на лизинг.

Стоянов е разбрал, че откриването на сметката във Федералната банка на САЩ се е забавило. Имало е средства в доверителел фонд за закупуване на самолетите F-16, но те не са прехвърлени в сметка във Федералната банка на САЩ. Министерството на финансите обявило, че загубите от лихви са в порядъка на 10 милиона долара, вследствие от това.

Димитър Стоянов иска да модернизира българската армия, за която е подготвена инвестиционна план програма. От министерство на отбраната ще предложат 2% от БВП да бъде заложен за тази модернизация още през другата година.

Най-големият приоритет за министъра е проектът за сухопътни войски и придобиването на бойна техника за батальонна група. Другият спешен проект е офертата за втория транш F-16.

guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
Виж всички коментари