Защо чистият въздух е толкова важен?

Чистият и свеж въздух се отразява благоприятно на организма ни. Много процеси в тялото ни се подобряват, когато вдишваме чист въздух. Много проучвания сочат, че прекарването на време сред природата може да намали симптомите на депресия, тревожност и посттравматично стресово разстройство, да подобри когнитивната функция и да повиши настроението ни.

Когато сме на открито се извършва освобождаване на естествени химикали в организма. Това води до изравняване на хормоните и това ни кара да се чувстваме балансирани. Да разгледаме няколко причини, поради които е хубаво да прекарваме време на чист въздух.

Чистият въздух ще подобри психичното ни здраве

Свежият въздух подмладява ума ни и води до увеличаването на кислорода, който е достъпен за тялото и мозъка ни. Ако всеки ден се разхождаме поне по малко на свеж въздух, ще намалим симптоми на депресия и други тревожни разстройства. Хората, прекарващи времето си естествена среда, имат по-високо когнитивно функциониране от тези, които не го правят. 

Свежият въздух ще укрепи имунната ни система

Свежият въздух със сигурност укрепва имунната ни система и това е научно доказано. Хората, които се разхождат сред природата имат много добра дихателна функция и това води до стабилно изграден имунитет. Ако вдишвате дълбоко въздух, това ще доведе до изграждане на защитен щит от инфекции. Прохладният и чист въздух спомага за укрепването на имунната система, тъй като намалява стреса и предпазва от настинка, като укрепва белите дробове. 

Ще намали симптомите на депресия

Ако прекарваме повече време сред природата ще си огигурим отделянето на по-голямо количество ендорфин, който ще създаде чувство на щастие и радост. Така че, не се колебайте! Прекарвайте колкото се може повече време навън, близо до природата, растенията и птичките. Това ще ви се отрази по-добре, отколкото което и да било лекарство или добавка.

Ще подобри съня ни

Задължително отваряйте прозореца си преди сън. Хората, които заспиват в прохладна стая се чувстват много по-добре от тези, които не го правят. Прохладният въздух отделя хормона на съня – мелатонин, и така ще можем да заспим по-бързо, а сънят ни ще е дълбок и качествен. 

Ще подобри професионалното ни представяне

Ако сте изтощени и преуморени или стресът ви е дошъл в повече – разходете се навън. Подишайте въздух и веднага ще забележите промяната. Ще се почувствате освободени и спокойни.

Чистият възхух има големи ползи и е редно да ги изполваме. Отделяйте от времето си за разходки и повече прекарване навън. Ако имате някой проблем от по-горе посочените, то тогава ви уверяваме, че една разходка на чист въздух ще се погрижи за вашето цялостно здраве.

guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
Виж всички коментари