Защо да ставате веднага щом будилникът звънне?

На много хора им е трудно да станат веднага щом будилникът звънне. Повечето искат да подремнат още 15-20 минути, а после да се оправят по-бързо, за да не закъснеят за работа. Да, но това не е много добра идея за здравето, защото нарушава хормоналния баланс и води до сънливост през делия ден. Едно такова действие нарушава работата на органите и системите ви.

Хормонален срив
Превъртането на стрелките на будилника 2 пъти сутрин не е добре за хормоните. Мозъкът не разбира кога точно трябва да се пренастрои на режим бодърстване. По този начин организмът не освобождава нужните хормони, а човек не се чувства отпочинал. Когато се събуждате, хормонът мелатонин отстъпва мястото на хормона на бодърстването – кортизол. Затова не е добре да се събудите и пак да легнете да спите. Това води до липса на много хормони, които ви трябват. Също така, това е причина когато станете да се чувствате замаяни, дезориентирани и сънливи.

Проблем с изпразването на червата
Събуждането спомага за настройката на органите и системите, като ги включва в активен режим. Сънят и храносмилателната система са пряко свързани. Запекът, издутият корем и газовете са следствията от “заспалите” черва.

Ще се чувствате гладни през деня
Събуждането е свързано с още един хормон – грелин – този на глада. Ако се събудите гладни, а след това пак заспите, то нивата на грелин падат, но след няколко часа стават още повече. Това ви кара да ядете и да преяждате.

Чувствате се опиянени
Това усещане се нарича “сънно опиянение” и е подобно на алкохолното. Последствията са, че правите избор по-трудно, обърквате се и не може “да влезете в час”.

guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
Виж всички коментари