Защо казваме, че младоженците отиват на меден месец?

Както всички знаем, фразата, че младоженците отиват на меден месец означава, че те отиват на пътешествие след сватбата. Тази традиция много се е изменила с течение на времето. Затова сега е трудно да се разбере оригиналният ѝ произход, но има информация за това как се е променяло значението през вековете.

Знае се, че още през V век на новобрачните било давано значително количество медовина. Това е алкохолна напитка с мед, за която се смятало, че има свойства на афродизиак и трябвало да стигне на младоженците за един месец.

През XVI век изразът бил интерпретиран не толкова буквално, а малко по-философски. „Меден месец“ бил онзи кратък първоначален момент, в който влюбените изпитват силна привързаност и любов един към друг. Смятало се, че след това любовта започва да намалява, както Луната.

Пред XIX век младоженците отивали на пътешествие, за да посетят всички роднини и приятели, които не са успели да присъстват на тържеството за сватбата. На днешно време разбирането за меден месец е по-скоро двойката да се усамоти и младоженците да прекарат малко повече време един с друг.

guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
Виж всички коментари