Защо зеленчуците и плодовете са полезни

„Зеленчуци, който не яде, той голям не ще да порасте“ – песничка позната на всички, в която има много истина. Всички знаем, че зеленчуците и плодовете са полезни, но с какво точно? Кои са полезните им свойства и как влияят на тялото ни? Ето няколко неоспорими факти и съвети, които ще ви бъдат полезни.

Винаги хапвайте сезонни зеленчуци и плодове

Трябва да ви светне червената лапмичка ако видите в магазина череши през есента. Колкото и да са апетитни със сигурност са внос и не са „био и еко“. Това важи и за портокалите и мандарините през лятото. Ние ще задоволим апетита си, но не трябва да забравим че не сме приели нужните количества витамини.

Не се залъгвайте от „опаковката“

Човешкото око е устроено така, че да заглежда първо най-красивото и най-голямото. При покупката на зеленчуци и плодове това е голяма грешка. Не съдете по външния вид. Това че една краставица е крива и малка не значи че не е вкусна и достатъчно полезна. Или пък една ябълка ако не е голяма и червена, не я прави по-малко вкусна и качествена.

Не пазарувайте от големите вериги

Колкото и да слушате гръмки реклами по телевизията за качествен контрол и как всичко е свежо, как се проверява на всеки един час, това не е вярно. Просто рекламен трик. По-добре да пазарувате от фермерски пазари, от някоя мила баба. Така ще имате много по-голям шанс да закупите нещо по качествено е необработвано. В кварталния пазар е малко вероятно да попаднете на безвкусни домати или „пластмасови чушки“.

Хранете се балансирано

Важно е менюто ви да е разнообразно и правилно подбрано според нуждите ви. Това не значи че трябва да прекалявате с плодовете и зеленчуците. Всичко в умерени количества е полезно, но прекали ли се нещата се променят. Например за хора със стомашни проблеми, сутрин на гладно не е подходящо да хапват цитрусови плодове. Твърде вероятно е това да им създаде проблеми.

Полезните им свойства

Те са чудесен източник на въглехидрати, така нужни за нормалното протичане на жизнените процеси в организма ни. Една от най-важната съставка е влакините, чрез която се поддържат нормални нива на холестерол. Благодарение на витамините, които се съдържат в тях ние се чувстваме свежи и бодри. Високо съдържание на витамин С имат не само линомите, но и зелените чушки. Съдържат още минерални вещества, органични киселини.

Можем да ги консумираме по всякакъв начин

Тук имаме широко поле на изява – плодовете освен, че можем да ги хапваме сурови, те влизат в състава на най-различни десерти. Можем да си направим и ошаф за зимата. Със зеленчуците също е така – можем да си готвим вкусна супа или просто да ги нарежем и сложим в кутията за обяд

guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
Виж всички коментари