Зеленски отне украинското гражданство на Медведчук

Украинския президент Володимир Зеленски отне украинското гражданство на известния руски бизнесмен Виктор Медведчук, за когото се смята че е в приятелския кръг на Путин. Обвинението срещу него е за държавна измяна с цел облагодетелстване на Русия.

„След предварително събраните доказателства от службите за сигурност и Националната миграционна служба, като се позовавам на Конституцията на Украйна, взех решението да бъде отнето гражданството на четири човека, като Медвечук е един от тях“, каза Зеленски.

Руският бизнесмен стоя в украински арест почти 6 месеца, като през септември 2022 г. се извърши размяна между Киев и Москва, като беше предаден на Русия.

През годините украинските медии наричаха 68-годишния депутат „човека на Путин“ в Украйна, като той винаги е защитавал интересите му.

Първоначално Медвечук е бил под домашен арест, като след това прави опит да избяга, но е заловен от украинските власти. Заради предишни свои действия свързани с конфликта в Крим, той е обект на британски и американски санкции.

Другите известни личности с отнето украинско гражданство са Ренат Кузмин, Тарас Козак и Андри Деркташ, като мотивите са сходни.

guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
Виж всички коментари