Земетресение с магнитуд 7.2 разлюля Тайван

Земетресение с магнитуд от 7.2 по Рихтер уби четирима души и рани стотици. Последва предупреждение за цунами в южната част на Япония и Филипините, която беше отменена впоследствие.

Това е най-силното земетресение на острова за последните 25 години.

Според правителството жертвите са в планинския, слабо населен район, в близост до епицентъра на земетресението, а са ранени 711 души.

Според пожарната служба, около 77 души остават в капана на срутени сгради в близост до епицентъра.

Епицентърът е е на 15 км дълбочина, до източния бряг на Тайван.

„Беше много силно. Имах чувството, че къщата ще се срути.“ казва 60-годишен медик от Тайпе.

Временно беше затворено и метрото, за да се избегнат инциденти и да се проверят системите.

Според японската метеослужба, земетресението е с магнитуд от 7.7, а няколкото малки цунамита в района не водят до щети, включително и в Тайван.

Над 50 вторични труса са усетени в Тайван, а според Китайските медии, в някои провинции на страната също са усетили земетресението.

Електрозахранването по мрежата е възстановено, където е нарушено, а двете ядрени централи на острова не са засегнати по никакъв начин, съобщават енергийните оператори.

Това е най-голямото земетресение в Тайван от 1999 г. насам, когато трус с магнитуд 7.6 убива 2400 души и са повредени над 50 хиляди сгради.

Сегашното земетресение е с втората най-висока степен на интензивност, при която неподсиленият бетон е много вероятно да се разруши.

Източник: Reuters

guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
Виж всички коментари