Военен преврат в Турция? – Свят – Новини | TV7

Турски военни заявиха, че са превзели сградата на правителството. Задържано е ръководството на страната. Началникът на Генщаба ген. Хулуси Акар и други генерали са взети за заложници. Охраната на президентската резиденция е била обезвредена. Засега информацията, е че президентът Реджеп Ердоган е успял да се спаси. В онлайн обръщение Ердоган призовава гражданите да излязат по улиците и да дадат нужния отговор на опита за преврат.

Военни са влезли в сградата на държавната телевизия в Анкара, тя е спряла излъчване. Всички полети от и до Истанбл са отменени. Избухнали са престрелки между военни и полиция. Затворени са основни пътни артерии и мостове в Анкара и Истанбул, включително и Босфора, където се разполага военна техника. Турски военни танкове са се разгърнали извън летище „Ататюрк“ в Истанбул. Танковете са вече пред Генщаба на армията.

Генщабът на Турция излезе с декларация, в която обяви, че ще върне демокрацията и върховенството на закона. Подчертава се, че армията е завзела властта и я контролира, защото главната цел е да се установи върховенството на закона, да се ликвидират причините за сринатата обществена сигурност. Всички международни споразумения и ангажименти с всички страни по света остават валидни, надяваме се да продължим нашите добри взаимоотношения, се посочва още в декларацията на началника на Генералния щаб на въоръжените сили на Турция.

По непотвърдена информация българо-турската граница ще бъде затворена. Все още всички ГКПП с ТУрция работят.

guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
Виж всички коментари