Русия включи президента Зеленски в списък за издирване

Русия започва криминално разследване срещу Украинския президент Зеленски и го включва в списък с издирвани лица. Това става ясно от новина на ТАСС, а Украйна я определи като доказателство, за „отчаянието на Москва“.

Според новината, базата данни на руското външно министерство показва, че Зеленски е в списъка за издирване, но не се посочват други подробности.

Украинското външно министерство напомни, че руският президент Владимир Путин също е в списък за издирване и за него има издадена заповед за арест, само че от Международния наказателен съд,

„Искаме да напомним, че за разлика от безполезните руски изявления, заповедта за арест от Международния наказателен съд за руския диктатор Владимир Путин по подозрение във военни престъпления е истинска и е обект на изпълнение в 123 страни.“ каза Външното министерство в изявление.

Според тях, това е „доказателство за отчаянието на руската държавна машина и пропаганда, които не могат да измислят друг начин да привлекат внимание.“

Русия издава заповеди за арест на няколко украински официални лица и други европейски политици още от началото на войната в Украйна през февруари 2022 г.

През този февруари, руската полиция включи в списъка с издирвани лица естонския премиер Кая Калас, както и литванския министър на културата и членове на латвийското правителство за разрушаване на  паметници от ерата на СССР.

Заповед за арест, в случай че иде в Русия, има и за прокурора от Международния наказателен съд, който миналата година издаде международната заповед за арест на Путин.

Изтончик: Reuters

guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
Виж всички коментари