10 полезни плодове и зеленчуци с минимум калории в себе си

Един от основните моменти, който присъства в изготвянето на хранителен режим или диета е изчисляването на калориите, които се съдържат в храните. Понякога намирането на хем вкусна, хем нискокалорична храна се оказва проблем. Приготвили сме ви списък, чрез който може да похапвате без да се притеснявате за фигурата си.

Зеле – 21 калории/100 грама

Съдържа полезни хранителни вещества и може да бъде приготвено по разнообразни начини. Добър помощник с борбата с диабета и затлъстяването. Предпазва от сърдечни заболявания.

Репичка – 37 калории/100 грама

Най-голямото му предимство е че намалява кръвното налягане чрез подобряване на кръвообращението и отпускане на кръвоносните съдове.

Целина – 8 калории/100 грама

Да, правилно разбрахте. Тя съдържа само 8 калории. Макар, че много хора не харесват вкуса и, тя е чудесен помощник в борбата с високото кръвно налягане. Съдържа и много витамини – Витамин К, Витамин С, калий, фолиева киселина. Високо е и съдържанието на фибри.

Чесън – 150 калории/100 грама

Не се мръщете. Да остава неприятен аромат, но може да го похапвате, когато не ви се очертава в близките часове да излизате. Освен, че е мощен антиоксидант и повишава имунитета, той е богат на витамини от групата на Витамин В.

Лук – 41 калории/100 грама

Повечето пъти го избягваме заради неприятната миризма, а не трябва да е така. Той е много полезен за здравината на костите, като намалява риска от остеопороза. Активната му съставка е кверцетин, която се бори със свободните радикали.

Тиквички – 16 калории/100 грама

Отново можем да ги приготвим по разнообразен начин. Намаляват риска от сърдечно-съдови заболявания и рак.

Спанак – 25 калории/100 грама

Със сигурност ако похапваме спанак няма да ни пораснат мускулите като Попай моряка, но със сигурност ще увеличим нивото на желязо в организма си. Идеален както за салата, така и за течни ястия. До известна степен регулира кръвната захар.

Краставици – 10 калории/100 грама

Краставицата е един от зеленчуците с най-високо съдържание на вода. Съдържа витамин В, витамин С, магнезий. Редовното хапване може да ви предпази от хронични заболявания.

Ябълка – 53 калории/100 грама

С времето ябълката се е превърнала в символ на здравословното хранене. Има защо да е така. Тя подпомага образуването на слюнка и така се предпазваме от кариеси. Ако ядем по една на ден риска да се разболеем от диабет намалява с близо 30%.

Пъпеш – 35 калории/100 грама

Един от най-предпочитаните плодове през лятото. Активната му съставка е зеаксантин, който спомага за по-доброто зрение. Ако хапвате пъпеш редовно, риска от асма намалява многократно. Ако искаме да имаме здраво сърце сърце това е идеален вариант за десерт.

guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
Виж всички коментари