185 години от рождението на Васил Левски

На днешната дата България чества 185 години от рождението на великия Апостол на свободата – Васил Левски. Той се явява ярък символ на българската революция. Левски е обявен за национален герой.

Да си спомним за Васил Левски..

Детството на Апостола не е лесно, тъй като расте в много бедно семейство. Родното му място е град Карлово. Васил Левски разработва и създава тайни комитети, които имат за цел освобождението на България от османско робство. Пътувайки много из страната, той тайно подготвя революция, именно чрез тези комитети. Най-голямата му мечта е била една чиста и свята република. Дяконът мечтаел за равни права, които не се влияят от вероизповедание и народност. На млада възраст Левски става Дякон Игнатий, поради постъпването си в манастир.

Днес е празник за всички българи. Ще се организират и традиционните шествия на всички места с страната. Румен Радев ще пътува до Карлово, за да отдаде своя почит към националния ни герой. Неговото посещение ще продължи с приемането на почетен строй на Българската армия и произнасянето на слово, точно пред паметника на Васил Левски.

guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
Виж всички коментари