САЩ нанесоха удар срещу ислямисти

Въоръжените сили на САЩ съобщиха, че са нанесли въздушен удар в южната част на Сомалия, в региона на Долна Джуба. Загинали са двама бойци на ислямистката групировка “Аш Шабаб”.

Снощи американското военно командване даде изявление за Африка, в което съобщи, че е имало нападение на свързаните с “Ал Каида” ислямисти.

Ударът на САЩ е бил нанесен след нападение от страна на ислямиската групировка. Мястото, където е проведена операцията, е отдалечено. Поради тази причина няма загинали или ранени цивилни.

Ислямистите водят бунт срещу властта в Сомалия от повече от десетилетие. Присъствието им се забелязва повече в обширни селски региони, защото те са прогонени от големите градове. През последните месеци те извършват по-големи нападения.

Тази година, през месец май, президентът на САЩ Джо Байдън реши да поднови американското военното присъствие в Сомалия, за да се бори срещу “Аш Шабаб”.

Припомняме, че “Аш Шабаб” поеха отговорността за атентата с кола бомба срещу хотел в Централна Сомалия, в който загинаха петима души в неделя.

guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
Виж всички коментари