Недоволство срещу преустройството на Халите в хипермаркет

Днес се организира протест по случай предстоящия ремонт на Централните софийски хали. Причина за хорското недоволство беше това, че се предвижда сградата да бъде преустроена в хипермаркет.

Един от организаторите на протеста сподели пред медиите, че е разбрал случайно от продавачите в Халите за затварянето на сградата. Той заяви, че провеждат ежедневни митинги против преустройството.

Също така, има и подписка, която е събрала 600 подписа. Столична община вече е уведомена, че има недоволни граждани, които ще се обърнат и към Министерството на културата.

Причината за недоволството е, че ремонтът ще ощети архитектруно-строителната и художествената стойност на 100-годишната сграда, която е паметник на културата с национално значение. Протестиращите смятат, че мястото е за търговци, които са български производители.

Директорът на Националния институт за недвижимо културно наследство арх. Петър Петров мисли, че преустройството няма да повлияе лошо на автентичността на сградата. Напротив, той смята, че проектът ще подобри интериорната част.

Професор д-р Йорданка Кандулкова сподели своето мнение, че търговската функция е заложена в сградата и трябва да бъде съхранена, като се съобрази със съвремието. Според нея е възможно да има връзка между търговска марка и такава сграда. Световният опит давал подобни примери, но според Кандулкова марката хипермаркети трябва да съобрази изискванията си със специфичните изисквания на паметника. Според нея веригата е достойна за похвала, защото е предвидено пространство за музейни цели.

Едни известни вериги никога не биха си позволили пренебрежително отношение към онова, което иначе ще придаде качество на тяхното присъствие в страната и на тяхната дейност” – казва още професор Кандулкова.

guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
Виж всички коментари