35 души убити в Йемен

35 военнослужещи са загинали през последното денонощие в южна провинция в Йемен. Там имало сблъсъци между различни фракции на проправителствените сили. Насилието застрашава прекратяването на огъня в по-широкия конфликт, който е налице в страната.

Според анонимни източници, сблъсъците са започнали в късните часове вчера. Засегнатите райони са около летището в град Атак и столицата на южната провинция Шабуа. Има петима загинали цивилни.

Губернаторът на провинцията, подкрепян от Обединените арабски емирства, уволни полицейски командир, за когото се знаеше, че е заемал позиции срещу ОАЕ. Това доведе до сблъсъците, които се случиха в неделя.

Припомняме, че гражданската война в Йемен избухна през 2014-та година, когато подкрепяните от Иран бунтовниси хуси тръгнаха на север от контролираните от тях територии. Те превзеха столицата, като принудиха правителството да избяга на юг, след което да отиде в изгнание в Саудитска Арабия.

Многонационалната коалиция беше подкрепена от САЩ и водена от Саудитска Арабия. Тя се намеси в конфликта в началото на следващата година, за да опита да възстанови официалното правителство на власт. Оттогава конфликтът прерасна във война между регионалните противници на Саудитска Арабия и Иран. Тази война доведе до една от най-тежките кризи в света.

guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
Виж всички коментари