Какво представляват витамините и кои са най-важните от тях

Витамините са органични съединения с разнообразна химична природа. Много малка част от тях се синтезират в организма, като повечето от тях си набавяме с храната. Ако страдаме от липсата им се проявяват ясни патологични състояния на организма – авитаминози. По-надолу може да прочетете кои са най-важните от тях и чрез каква храна може да си ги набавим.

Витамин А

Съдържа се в рибеното масло, черен дроб, млечни продукти. От плодовете, в най-голямо количество присъства в тези с оранжево-червен или зелен цвят. Недостигът му води до нарушения в обмяната на веществата и забавен растеж. Сериозна болест предизвикана от липса на Витамин А е „кокошата слепота“.

Витамин В1

Най-богати на него са пшеничните зародиши, овесена каша, грах, елда, свинско месо. Той няма свойството да се натрупва в организма, затова трябва да си го набавяме периодично с храната. Неговия недостиг може да доведе до непълно изгаряне на въглехидратите и натрупване на продукти от междинната им обмяна. Това от своя страна довежда до проблеми в работата на храносмилателната система.

Витамин В2

Най-голямо съдържание има в гъби, зеленчуци, дроб, краве мляко. При липсата му поражения се наблюдават върху устната кухина и слизестите и обвивки. Ще загубите апетит, ще се появи главоболие, умора.

Витамин В6

Може да го намерите в по-големи количества в бирената мая, пшеница, ечемик, просо, банани. Пораженията от недостига му са главно върху кожата и психичното здраве на човека. Той се използва при лечението на редица болести.

Фолиева киселина

Тя е особено важна за бременните жени, като можем да си я набавим от свежи салати, спанак, зеле, картофи, домати. Има първостепенна роля при кръвообразуването при бременността.

Витамин Б12

Практически не присъства в продукти с растителен характер. Важен за белтъчната и мастна обмяна, като подобрява състава на кръвта.

Витамин D

В по-големи количества се среща в животинските продукти, като е много важен за здравината на костите. Недостигът му  при малките деца води до рахит.

Витамин С

Това е аскорбиновата киселина, като в големи количества се среща в шипките, лимоните, зелените чушки. Бременните жени има нужда от по-голяма доза от обичайната. Той е важен за здравината на кръвоносните съдове. Недостига му води до грипни състояния. Затова когато настинем е добре да приемаме повече Витамин С.

guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
Виж всички коментари