650 хиляди българина живеят в крайна бедност

650 000 българина живеят в крайна бедност. Това сочат данните предоставени от Националния статистически институт. Много е нисък дела и на трудовата заетост. Причините са това са няколко. Голяма част от българите работят по няколко месеца в годината – основно земеделска работа през лятото и есента. Другия фактор е големия дял на хората, които попадат в сивата икономика. Те работят, но без договори и не плащат нужните данъци.

Експерти казват, че изготвянето на такъв тип справки е трудна задача, защото хората трудно биха си признали такива факти. Основен способ за получаване на информация е данните, които се подават от НАП и НОИ, както и анкетите, които се провеждат от врата на врата.

Делът на българите, които живеят в бедност, за която вероятността да се превърне в крайна  е 20%.

Икономиста Петър Ганев каза, че в момента в страната ни няма икономическа криза. Макар и увеличения инфлационен индекс, доходите на българина са стабилни. Трудовите възнаграждения в частния сектор се увеличават, като се наблюдава и спад на цените на основни продукти. Ключов момент е бързото сформиране на ново правителство, което да внесе до края на 2022 година бюджета за следващата.

guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
Виж всички коментари