99 хил. литра питейна вода за Своге

По време на брифинг в Министерски съвет комисар Николай Николов обяви, че 99 хил. литра питейна вода в лични разфасовки е осигурена за местното население на община Своге от няколко общини, сред които София и Пловдив. Той поясни, че в града има 15 пункта, от които гражданите могат да вземат вода.

Положението в Своге налага взимането на решения за справянето със ситуацията. Комисар Николов постави дългосрочни приоритети, един от които е възстановяването на водохващането в село Искрец. Той каза, че е получил съдействие от министъра на регионалното развитие за консултиране със специалисти, които да кажат какви са вариантите за възстановяването на водата. Николов обясни, че водата в реката не е съвсем изчезнала, но е с нисък дебит. Според него това не се случва за първи път.

Друг приоритет е да бъде унищожена по безопасен начин мъртвата риба, която се намира в рибарниците край Своге. Нейното количество е 40 тона. Но Николов каза, че с тази задача са се заели земеделското министерство и БАБХ.

Припомняме, че вчера беше обявено бедствено положение в Своге заради спирането на водата в града и в близки села. Причина за това е внезапното спиране на притока на вода в река Искрецка, която снабдява района.

Кризисният щаб обсъжда вземането на още мерки срещу кризата в Своге. Обмисля се изграждането на аварийни връзки от съществуващи водоизточници за алтернативно водоснабдяване. Планира се кметовете на засегнатите села да създадат временни щабове и да организират снабдяването с вода на населението, като докладват обстановката на оперативните дежурни на община Своге.

guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
Виж всички коментари