Американският президент на посещение във Франция

Президентът Джо Байдън ще отбележи 80-ата годишнина от инвазията в Деня D, тази седмица във Франция. В опит да демонстрира силната си подкрепа за европейската сигурност.

Посещението му се осъществява на фона на нестихващите военни действия в Украйна. Съюзническите страни се опитват да намерят начин да надделеят над Русия, която наскоро спечели нови позиции на бойното поле. Американският президент ще се срещне два пъти с украинския си колега Володимир Зеленски, за да обсъдят хода на войната.

В сряда, Байдън пристигна в Париж, а в  четвъртък  ще посети плажовете на Нормандия, където са погребани американски войници, загинали през Втората световна война. Той ще изнесе реч, в Pointe du Hoc,  на френското крайбрежие. На това място, войниците са изкачили крайбрежните скали, за да преодолеят нацистката защита.

Съветникът по националната сигурност на Белия дом, Джейк Съливан каза на борда на Air Force One, на път за Франция, че Байдън ще наблегне на това как мъжете на тези скали „поставят страната пред себе си“ и как, ако подкрепяме диктатори и не им се противопоставяме, те продължават да напредват и в крайна сметка Съединените щати и светът плащат високата цена, за това.

В събота Байдън, заедно със съпругата си Джил, ще присъстват на военен парад в Париж и банкет в Елисейския дворец. Както и бизнес сесии, на които лидерите трябва да обсъдят укрепване на техния съюз. Байдън инвестира геополитически капитал в посредничеството, за временно прекратяване на огъня, във войната между Израел и Хамас. Което би довело до освобождаването на заложниците. Той подкрепя Израел и се противопоставя на европейските усилия за признаване на палестинска държава.

Байдън трябва да се върне в Съединените щати в неделя, но преди да напусне Франция се очаква да спре на гробище, където са погребани американски войници, загинали през Първата световна война.

 

Източник: La Razon

guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
Виж всички коментари