Ватиканът арестува бивш служител, опитал се да им продаде краден ръкопис

Полицията на Ватикана арестува бивш служител на държава-град, който се е опитал да им продаде ценен ръкопис от 17 век, мистериозно изчезнал от архивите преди известно време.

Според експерти, документът от 18 страници съдържа детайли относно декорациите на базиликата Свети Петър. Тя е създадена от Жан Лоренцо Бернини, архитект и дизайнер, а също и автор на ръкописа. Той е считан за майстор в областта на архитектурата на 17 век.

Заподозреният, арестуван по обвинения за изнудване, е бил служител в институция, която отговаря за опазване и поддръжка на базиликата Свети Петър. Той ще остане под стража във Ватикана и предстои решение дали ще бъде обвинен официално.

Разследването започва след като институцията за опазване на базиликата подава оплакване срещу бившия си служител, защото той им предлага изчезналия ръкопис за 120 хиляди евро.

Оказва се, че заподозреният е бил директор по комуникациите на въпросната институция, а първо се е опитал да продаде ръкописа на Кардинал Мауро Гамбети, главният свещеник на базиликата.

Източник: Reuters

guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
Виж всички коментари