Арестуваха протестиращи в Иран

Състояха се арести на протестиращи лица. Те получиха обвинения относно сигурността, след което бяха арестувани. Поводът беше протест срещу пресушаването на голямото солено езеро Урмия, намиращо се в Северозападната част на Иран.

Рахим Джаханбанш, началник на провинцията в Западния Азарбайджан сподели, че има много враждебно настроени елементи, чиято цел е разрухата на блага и застрашаването сигурността на народа и съответно са били арестувани.

Много хора, които живеят в Нагнаде и Урмия са протестирали срещу нулевата ангажираност на властите по повод пресъхналото езеро. Според местните жители, Урмия умирала, като именно парламентът е наредил да бъде убито езерото.

Езерото започнало да пресъхва през 90-те години. Това явление е смятано за екологична катастрофа. Към този момент, Урмия се счита за най-голямото езеро, намиращо се в Близкия изток, както и най-голямото солено такова в целия свят. Неговата локация е до Тебриз и Урмия – градове в Иран.

ООН счита, че езерото е било засегнато от увеличаването на населението и честото използване на неговите водни ресурси. Много жители протестираха точно срещи сушата в Иран, която датира от години.

guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
Виж всички коментари