Австралия иска да стопли отношенията си с Китай

Новоизбраното правителство на Австралия иска да стабилизира отношенията си с Китай. Това каза министъра на външните работи Пени Уонг. Това не значи, че австралийското правителство ще прави компромиси с националните си интереси.

Днес ще се проведе среща между двамата външни министри- Уонг и Ван И. Такова събитие е историческо, защото не се е случвало от много години.

Добрите взаимоотношения са стратегически важни от икономическа гледна точка и за двете страни. Китай е най-големия купувач на желязна руда за Австралия.

През последните години двете държави не бяха в най-цветущи отношения. Китай беше наложил санкции на Австралия по отношение на стоки като въглища, морски дарове, вино. Това решение беше провокирано от решенията на австралийското правителство за разследване от къде се е появил корона вируса и забраната над Huawei за участие в 5G мрежата на Австралия.

Избраното правителство през май изрази опасения за съдбата на двама австралийски журналисти очакващи съдебни присъди по дела засягащи националната сигурност на азиатската държава.

guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
Виж всички коментари