Банките премахват таксата за съхранение на пари по сметки

Вече пет от големите банки в България (Oбeдинeнa бългapcĸa бaнĸa – OББ, КВС Бaнĸ Бългapия, Πoщeнcĸa бaнĸa, Банка ДСК и УниКредит Булбанк) премахват месечните такси за физически и юридически лица за съхранение на парични средства по сметки.

При 4 от банките това влиза в сила от 1-ви август, а при Пощенска банка е в сила от 25-ти юли.

Последна Уникредит взе това решение, като Управителният съвет на банката прави това в отговор на промяната в макроикономическата ситуация, в това число повишението на основните лихвени нива и нарастващия темп на инфлацията.

Може би и при другите български банки ще отпадне тази такса, но не се знае кога точно. Възможно е други такси за обслужване да бъдат вдигнати.

Първата банка у нас, която премахна таксата за съхранение на парични средства по разплащателни сметки за корпоративни клиенти, независимо от техния размер, това е TBI Bank. За физически лица такива такси банката не е въвеждала, но тя е един от малкото кредитори, които не свалиха лихвите под нула за спестяванията на клиентите си.

Управителният съвет на Eвpoпeйcĸaтa цeнтpaлнa бaнĸa (ЕЦБ) реши от 21-ви юли да увеличи лихвата по депозитите с 50 базисни пункта, а това се случва за първи път от 11 години. Промяната у нас най-вероятно е свързана с това решение.

guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
Виж всички коментари