Барикади и напрежение в Северно Косово

Правителството в Прищина реши да издава документ за влизане и излизане от Косово на граждани със сръбски лични карти, както и да прави пререгистрация на автомобили с регистрационни табели, издадени от Белград.

Това доведе до барикади на косовските сърби в Северно Косово, които протестираха срешу това решение. Днес започна премахването на тези барикади, но граничните пунктове със Сърбия Ярине и Бърняк все още са затворени.

От днес трябваше да започне издаването на временен входно-изходен документ, както и смяна на издадените в Сърбия регистрационни табели на колите, които се използват в Косово. Но властите решиха да отложат прилагането на решенията с един месец, след като се срещнаха с американски и европейски партньори.

Най-засегнати от всички решения са косовските сърби, които живеят в Северно Косово. Това са около 50 000 човека, които отказват да признаят институциите в Прищина.

Министър-председателят на Косово Албин Курти обяви, че граничните пунктове ще бъдат отворени, когато всички барикади се махнат. Той се оплака, че в неделя вечерта е имало стрелба по косовски полицаи. Освен това, имало барикади с въоръжени мъже, които пречели на гражданите.

Припомняме, че преди четиринадесет години Косово обяви независимост от Сърбия. Тази независимост е призната от над 100 държави, но не и от Сърбия и Русия.

guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
Виж всички коментари