Нова технология може да отговори на важни въпроси

Нова технология за картографиране може да покаже как се е формирала галактиката ни в продължение на милиарди години. За целта, учените оборудват един от най-мощните телескопи – „Уилям Хершел“ (William Herschel).Той ще има възможност да изследва 1000 звезди на час, докато каталогизира общо пет милиона.

Телескопът е кръстен на астронома Уилям Хършел, който се счита за откривателя на инфрачервената радиация. През тази година година се навършват 200 години от смъртта му.

С помощта на новата технология ще може да се анализира структурата на всяка звезда и скоростта, с която се движи. Тази технология е известна като „Уийв“ („Weave“). Тя е разработена от професор Гавин Далтън от Оксфордския университет и му е отнела повече от десетилетие работа.

Телескопът се насочва и астрономите успяват да идентифицират позициите на хиляда звезди. След това малки оптични влакна, които всъщност са телескопи, улавят светлина от една звезда, разделят я на дъгов спектър, за да се разберат тайните на произхода и историята ѝ.

Това отнема около един час. Докато тази работа се извършва, оптичните влакна са позиционирани за следващите хиляда звезди на обратната страна на устройството. Така те могат да се насочат към следващите цели на изследване веднага след приключването на изучаването на предишните.

„Уийв“ може да даде информация за скоростта, посоката, възрастта и състава на всяка звезда, която наблюдава. Технологията ще даде възможност за реконструирането на изграждането на Млечния път в детайли, които не сме знаели досега.

Според учени, ще могат да се проследят погълнатите галактики и образуването на звезди. „Уийв“ ще промени разбиранията ни и ще отговори на въпроси, които нямат отговори от десетилетия.

guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
Виж всички коментари