БДЖ вече работи на печалба

Отчетите за тримесечията показват, че за втори пореден път БДЖ има увеличение на приходите си.

До юни тази година, включително, счетоводната печалба на цялата група „Холдинг БДЖ“ ЕАД е в размер на 13 256 000 лева, според данни на Министерството на транспорта.

Групата включва „БДЖ-Пътнически превози“ ЕООД, „БДЖ-Товарни превози“ ЕООД и „Холдинг БДЖ“ ЕАД и за първи път от 10 години насам е на печалба.

Печалбата важи и само за „БДЖ-Товарни превози“ ЕООД, което към края на месец юни реализира 6 904 000 млн. лева, а преди са работели на загуба. След намалянето на инфраструктурните такси оперативната печалба от дейността е 2 201 000 лева.

Новите тарифи, както и повечето изпълнени заявки за превоз на товари са причините БДЖ да има по-високи приходи. Тарифите бяха актуализирани спрямо пазарните условия още в самото начало на тази година.

„БДЖ-Пътнически превози“ ЕООД отчита 34% увеличение на приходите от продадени карти и билети в сравнение с миналата година.

Освен всичко това, от началото на годината дружествата за пътнически и товарни превози са предприели мерки за оптимизация на разходите.

guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
Виж всички коментари