Русия започва подготовка за 6G

В Русия все още няма търговска експлоатация на 5G мрежи, но се очаква да започнат разработки в областта на комуникационния стандарт 6G.

“Сколтех“ и Радиоизследователският институт, подчинен на Министерството на цифровото развитие, могат да получат 30 милиарда рубли от бюджета до 2025 г. за разработките.

Министерството на цифровото развитие, заедно с МОН и Министерството на финансите имат задача да предвидят допълнително финансиране за научноизследователска и развойна дейност в областта на комуникационните мрежи 6G в проектобюджета за 2023 г. и за периода 2024 г. и 2025 г. до 1 август.

Вицепремиерът Дмитрий Чернишенко е възложил тази задача, като проектът включва разработване на оборудване, развитие на компонентната база, подготовка на регулаторната рамка и проучване на електромагнитната безопасност на новите мрежи.

„Сега само се описват очакванията от разработването на стандарта за мобилна комуникация от шесто поколение“, сподели представител на „Ростек“.

В момента операторите изграждат мрежи на оборудване, което поддържа стандарта 5G, но в Русия няма търговска експлоатация, защото честотният диапазон, който е избран за световния стандарт, е зает от специални служби на Русия.

Очаква се 6G стандартът да работи в друг обхват, който все още не е разпределен за никакви задачи и все още не е проучен добре.

guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
Виж всички коментари