Бразилия забрани на Мета да ползва данните от платформите за тренировка на ИИ

Бразилският регулатор последва европейския и забрани на компанията Мета да използва събраните данни от публични постове, за да тренира моделите изкуствен интелект.

По-рано тази седмица, властите в Бразилия заключиха, че новата политика на Мета, да ползва публични постове в социалните си платформи, за да тренира ИИ, представлява „риск за сериозни и непоправими или трудно поправими щети върху основните права на засегнатите субекти“. Бразилия е сред най-големите пазари на Мета, като там само Фейсбук има около 102 милиона активни потребители.

Подобно нещо спрямо новата политика на компанията се случва и в Европа, затова Мета просто отложи влизането в сила на новата политика за Европа.

Тя включва ползване на публични постове, снимки, заглавия на снимки, коментари и сторита от всички потребители над 18 години. Ирландският регулатор алармира за тази политика, искайки от компанията да забави влизането в сила.

Според Мета, без регионални данни, те ще могат да предоставят на ползвателите на МетаИИ  само „второкачествено преживяване“, защото ИИ инструментите „няма да разбират точно регионалните езици, култура или трендове“. Така, европейските потребители нямат достъп до новия чатбот Лама и виртуалния асистент.

Както каза и по казуса в Европа, относно Бразилия, говорител на Мета заяви, че компанията е „разочарована“ и настоява, че методите ѝ „са в съответствие със законите за личните данни и регулациите в Бразилия“.

„Това е стъпка назад за иновации, конкуренция в ИИ разработките и по-нататъшно закъснение на ползите от ИИ за хората в Бразилия.“ се казва още в изявлението. Предвидено е да не се дава съгласие данните да бъдат ползвани за това, но въпреки таза опция, според регулатора, има „излишни и неоправдани препятствия за да се достъпи информацията и да се упражни правото“ за несъгласие данните да се ползват за тренировка на ИИ.

Също, Мета не предоставя достатъчно информация на хората, за да знаят какви са възможните последици от предоставянето на данни за тренировка на ИИ.

Според група по опазване на човешките права, базирана в Бразилия, действията на регулатора „помагат да се защитят децата от притеснения, че техните лични данни, споделени със семейство и приятели на платформите на Мета могат да бъдат използвани за да им се парични вреда по начини, които са невъзможни за предвиждане или защита.“

Според експерти от областта, това решение ще предизвика другите компании да не дават достатъчно информация за начините по който ползват данните на потребителите.

„Мета беше сериозно наказана за това, че е единствената сред големите технологични компании, която ясно и предварително обяви в политиката си по личните данни, че ще ползва данните от платформите си, за да тренира изкуствен интелект.“ казва Роналдо Лемос от групата Институт по технологии и общество в Рио Де Жанейро.

Мета трябва да се съобрази с регулатора в рамките на 5 работни дни от уведомлението, иначе рискува да получи глоба от 8 хиляди евро на ден забавяне.

Източник: Euronews

guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
Виж всички коментари