Испания въвежда възрастова верификация за порно сайтовете

Испанските власти въвеждат възрастова верификация за порно сайтовете, като потребителите ще трябва да ползват дигитални портфейли, за да докажат, че са пълнолетни, когато искат да достъпят съдържание на порно сайтове или сайтове за възрастни.

Специално приложение ще се ползва като „портфейл“ , който ще съдържа информация, че притежателят му е пълнолетен. То ще се достъпва след като национална система потвърди документа за самоличност. Това приложение ще генерира 30 ключа месечно, които ще могат да се ползват еднократно за верификация на възрастта, според документацията, а системата ще има двойна аутентификация, „ за да предотврати достъп на малолетни през устройствата на възрастни.“

Правителството също ще идентифицира съдържание за възрастни, като „доверено“, така че да е по-лесно да се определи за кои сайтове ще трябва да се изисква верификация.

Една трета от испанските младежи научават детайли за секса от порното, сочи проучване.

„Данните, които виждаме при достъпа на малолетни до съдържание за възрастни както и вероятните последици ни мотивираха да разработим този инструмент колкото се може по-бързо.“ каза Хосе Луис Ескрива, министърът по дигитална трансформация и публични услуги.

В доклад на Министерство на правосъдието от януари се казва, че 70 % от младежите между 13 и 17 г. редовно гледат порно, а 30 % от тях казват, че това е единственият им източник на сексуално образование. Първи досег с филмите за възрастни, испанските деца осъществяват между 9 и 11-годишна възраст.

Това, според Ескрива, значи, че младежите считат такова съдържание за „съвпадащо с реалната сексуалност…което води до действия, които го имитират“, а това води до увеличение със 116 % на сексуалните нападения от страна на малолетни за последните 5 години.

Според Ескрива, системата за верификация е нужна и ефективна мярка за справяне с този проблем и ще бъде готова в края на лятото.

Междувременно Испания работи и по закон, който да задължи самите доставчици на такова съдържание да изискват възрастова верификация. Друг аспект на закона ще изисква създаване на кампании, които разглеждат темата в детайли и консултации и подкрепа за деца, които страдат поради „неподходяща употреба на устройства“. Законът също криминализира създаването и разпространението на дийпфейк порнографски материали (видеа или снимки на реални хора, които вършат измислени неща), както и такива материали, създадени с ИИ.

Дигиталното приложение се вписва в инициативата на ЕС да създаде такива портфейли на 80 % от гражданите до 2030 г. за да се съхраняват в тях различни документи.

Източник: Euronews

guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
Виж всички коментари