Британски депутати провеждат гласуване за поста на Борис Джонсън

Британски депутати днес ще гласуват кой да застане на мястото на Борис Джонсън, премиерът на Великобритания, който преди броени дни подаде своята оставка. Консервативната партия ще трябва да избере осем кандидати, който да се борят за поста на Джонсън. Изборът им е не само за премиер, но и за лидер на партията.

Кандидатите бяха 11, но на вчерашното гласуване отпаднаха трима. Засега любимец се очертава Риши Сунак, бивш финансов министър. Сред останалите кандидати е и неговият наследник – Надим Захауи и Елизабет Тръс – външна министърка.

Някои по-неизвестни личности също получиха доста голяма подкрепа от депутати. Това бяха Кеми Бейдънок, бивша държавна министърка по въпросите на жилищното строителство, както и Пени Мордонт – министърка на търговската политика.

За да могат да продължат напред, кандидатите днес трябва да си осигурят гласове на най-малко 30 от всичките 358-те членове на  Консервативната партия. Гласуването ще се проведе от 15:30 до 17:30 ч. наше време. Крайният резултат ще се обяви непосредствено след това.

guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
Виж всички коментари