Цените на прасковите остават без промяна

Цените на прасковите остават без промяна. Торовете и препаратите поскъпнаха, но прасковите поддържат миналогодишната си цена.

Село Гавраилово, което се намира до Сливен, посреща празника „Златна праскова“. По време на този празник, производители от цялата страна си организират среща. Кампанията тази година е стартирала с цена за 65 стотинки за килограм. Цените са ниски, но основният проблем в този сектор е работната ръка, тъй като в сферата на овощарството има много работа, която трябва да се извършва на ръка – бране, рязане, почистване. Много хора извършват същата дейност, но не в България, а в чужбина, където изкарват много повече.

Овощарите в Сливен искат уреждане на проблема с използването на Пазарът за плодове и зеленчуци. Сградата е създадена специално за производителите, но често бива използвана за печалби чрез взимане на наеми и други разходи. Потърпевшите са потребителите.

Времето тази година не е било много подходящо за отглеждането на прасковите и ето защо е възможно по-ниското им качество. В определени райони много от прасковените дървета са измръзнали и реколатата е унищожена.

„Златна праскова“ще започне от 26 и ще продължи до 28 юли, като организаторите са Общината в Сливен, Министерството на земеделието, Общинският съвет в Сливен и много други. На събието ще се проведат много изложби, дегустации, конкурси, както и семинари и много изпълнения от фолклора ни. Главната цел на този празник е възстановяването на производството на прасковите в Сливенския район.

guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
Виж всички коментари