Дания забрани мотоклуб заради насилие

Полицията в Дания издаде временна забрана за дейност на датския клон на мотоклуба „Бандидос“, като за причина се посочва насилието, характерно за групата. Според анализа, дейностите на групата и тяхното поведение „са заплаха както за живота на гражданите и тяхната безопасност, така и за обществения ред като такъв“. Това става ясно от изявление на датския Отдел за специални престъпления, който се занимава с най-сложните случаи, свързани с организирана престъпност и др.

Мярката влиза в сила веднага, така че групата не може да осъществява сбирки, срещи или да носи отличителните си знаци.

Според доклада, за последното десетилетие, този мотоклуб участва в поне 10 случая на насилие заедно с други криминални групи.

„Бандидос“ няма да спре да съществува след тази забрана, но по-трудно ще набира нови членове.

Преди месец, датското правителство поиска от съда да преустанови съществуването на организацията, като според конституцията на Дания, съдът има право на това с всяка организация, която предизвиква насилие.

Според съдебния министър Петер Хумелгаард, „свободата на събиране не е създадена за да защитава зли престъпници“ и „Бандидос“ са замесени в „брутално поведение“.

Групата съществува в Дания от 1993 г., а няколко години след създаването ѝ, при „война“ с друг клуб в Норвегия, Швеция, Финалния и Дания загиват общо 11 души, а 100 са ранени.

В последните години, членове на „Бандидос“ са осъждани за убийство, опит за убийство, нападение и разпространение на наркотици.

Източник: AP News

guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
Виж всички коментари