Започва противоречивата предизборна кампания във Великобритания

Започва 6-седмичната предизборна кампания във Великобритания, след като премиерът Риши Сунак изненадващо обяви по-ранна от очакваната дата за избори. Те ще се проведат на 4 юли и могат да прекратят почти 14 годишното управление на Консерваторите.

„Ще спрем хаоса“ казва лидерът на Лейбъристите, Киър Стармър, който има шанс да бъде следващият Премиер на Великобритания. Според него, ако Консервативната партия „получи още 5 години, те ще се почувстват свободни да вършат същото, каквото и сега. Нищо няма да се промени.“

Повечето хора в страната очакваха избори през есента, тъй като Премиерът неведнъж е казвал, че те ще са през втората половина на годината.

„Несигурните времена изискват смели действия, за да се постигне сигурност.“ каза Сунак в началото на кампанията, само ден след като неочаквано обяви изборите и обеща да бъде носителят на тези действия.

Консервативната партия в страната е на власт от 2010 г., а Сунак зае поста в края на 2022 г., след катастрофалното 49-дневно управление на Лиз Тръс, която пък наследи  Борис Джонсън, който беше отстранен след етични скандали.

В условията на повишена цена на живота и разделение относно политиката по мигрантите, британците ще трябва да решават за следящите 5 години.

Гласоподавателите ще избират 650 членове на Долната камара на Парламента за мандат от 5 години. Която партия има мнозинството в тази камара, независимо дали самостоятелно или в коалиционно партньорство, ще излъчи правителство, а нейният лидер става Премиер.

Има много неизвестни пред двете основни партии и не е е ясно дали някоя от тях ще може да получи мнозинство.

Според закона във Великобритания, избори трябва да има не повече от 5 години след предходните, но Премиерът има право да решава еднолично кога да са те.

Източник: AP News

guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
Виж всички коментари