Демократичната партия печели трети мандат в Тайван

Управляващата в Тайван Демократична прогресивна партия, спечели трети пореден президентски мандат – знак, че гласоподавателите не се притесняват от предупрежденията на Китай, че преизбирането на демократ ще доведе до увеличаване на риска от конфликт, както и разочарование за Китай.

Лай Чинг-те, настоящия вицепрезидент спечели с 40 % от гласовете при над 70 % избирателна активност.

„Изборите показаха на света обвързаността на хората на Тайван с демокрацията, което се надявам да бъде разбрано от Китай.“ каза Лай след победата си.

Китай отговори на резултатите от вота, казвайки „Тайван е част от Китай.“

Опозиционната партия, която е по-благосклонна към Китай спечели 33.49 % от гласовете.

Резултатите показват, че гласоподавателите виждат Тайван като суверенна държава, която не трябва да се притеснява от заплахите на Китай, а да се стреми да подсилва връзките си с другите демократични страни.

Същевременно, това е удар по политиката на Китайския президент, който от осем години засилва натиска спрямо Тайван, казвайки, че „обединението“ на острова с Китай е „историческа неизбежност“ макар Тайван никога да не е бил част от Китай.

Говорителят на китайското Външно министерство, каза по повод изборите:

„Принципът за единен Китай е сериозна гаранция за мир и стабилитет в Тайванския проток. Вярваме, че международната общност ще продължи да се придържа към този принцип и ще разбере справедливата кауза на китайския народ против сепаратистките дейности за „Тайванска независимост“ и за постигане на национално обединение.“

Китай прекъсна връзките си с Тайван когато настоящи президент зае поста.

Демократичната партия обърна внимание на факта, че Тайван не е подчинен на Китайската комунистическа партия и бъдещето на страната ще се решава само и единствено от нейните 23 милиона жители.

Лай заяви: „Казваме на международната общност, че между демокрация и авторитаризъм, ние избираме страната на демокрацията.“

„В бъдеще, вярваме, че Китай ще признае новата ситуация и ще разбере, че само мирът е от полза и на двете страни.“ добави той.

По време на управлението на Демократичната партия, Тайван засили връзките си със САЩ, един от основните партньори и на Китай.

Новият президент ще трябва да се справи и с нови предизвикателства в страната, като ниските заплати и високите цени, но относно политиката спрямо Китай и партньорството със САЩ, се очаква да продължи курса на предшественика си, който се основава на дипломация.

Източник: AP News

guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
Виж всички коментари