До два опита на семейство за инвитро ще бъдат финансирани

Всяко семейство, което участва в програма за инвитро процедури с донорски яйцеклетки, ще бъде финансирано от Столична община. Зам.-кметът по финанси на София Дончо Барбалов съобщи новината чрез фейсбук страницата си. До този момент финансирането беше предназначрно само за един опит, а сега ще бъде до два опита.

Това са само част от промените в правилата на Програмата за подпомагане на двойки с репродуктивни проблеми, които ще бъдат  обсъдени.

Барбалов посочи и друга важна промяна – допълнително финансиране на различни медицински процедури. Максималната сума, на която всяка двойка ще има право, вече е 3620 лв.

Увеличението на средствата, с които общината ще подпомага кандидатите да станат родители е в резултат на повишаването на цените на дейностите по асистирана репродукция. До края на април тази сума беше 2560 лв., а през май СОС я увеличи на 3060 лв. с уговорката за ново повишаване след подробен анализ от страна на програмния съвет, общински съветници и експерти по акушерство и гинекология.

Тридесет бебета – 12 момичета и 18 момчета, са родени до момента в София, благодарение на Програмата за финансово подпомагане на семейства и двойки с репродуктивни проблеми, нуждаещи се от инвитро процедури с донорски яйцеклетки – https://www.sofia.bg/programms-invitro, сподели зам.-кметът.

6 двойки в момента са в очакване на станат родители с помощта на общинската програма, чието начало беше през 2015 г. по предложение на Йорданка Фандъкова, съвместно с фондация „Майки за донорство“ и „Искам бебе“.

guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
Виж всички коментари