Двама загинали моряци при атака на хутите и провал на коалицията

След като само преди дни, повреден от хутите кораб потъна в Аденския залив и се превърна в еко-бомба със закъснител, поради товара си от тор, нова атака поврежда още един кораб, като взима и човешки жертви. Потвърдено е, че двама души са починали, един е в критично състояние, а други четирима са ранени.

Корабът True Confidence е регистриран в Барбадос, а след като моряците са евакуирани, е изоставен и в момента се оценяват щетите.

Починалите моряци са от Филипините, а ранените също са техни сънародници.

Тази атака представлява ескалация в операцията на хутите, която започна през ноември в подкрепа на жителите на Газа, след инвазията на Израел. Хутите продължават да твърдят, че атакуват само кораби, имащи общо Израел, САЩ или Великобритания, въпреки че са засегнати множество други кораби. Във връзка с поредната атака, говорител на хутите казва, че е „точна“ и че е причинила пожар на кораба.

„Операция по прицелване започна след като екипажът отхвърли предупрежденията на йеменските морски сили.“ се казва в изявлението.

Хутите де факто контролират по-голяма част от Йемен и са подкрепени от Иран.

В изявлението се казва още, че те няма да прекратят атаките си, докато Израел не „прекрати агресията и обсадата на палестинците в Газа.“

Говорителят на държания департамент на САЩ, Матю Милър, каза в сряда, че смъртните случаи са „за съжаление неизбежни.“

„Хутите продължават да осъществяват безумните си атаки без да се съобразяват с живота на невинни цивилни, които преминават през Червено море и сега за съжаление убиват невинни цивилни.“ се казва в изявление.

Той каза още, че САЩ ще продължат да „държат хутите отговорни за атаките“.

Атаките нарушават трафика по един от най-използваните морски пътища в света, който свързва Европа и Азия.

Хутите осъществяват над 45 атаки с дронове и ракети срещу цивилни, както и срещу военните кораби на коалицията, които се намират там с цел зашита на търговските съдове.

Коалицията осъществи 4 атаки по военни цели в Йемен, които унищожават оръжие, складове за боеприпаси и защитни системи

Изглежда обаче, тези мерки не дават очаквания резултат, а САЩ не могат да оценят реалистично нанесените щети, нито възможностите на хутите.

Счита се, че хутите са подкрепяни от Иран, които ги снабдяват с оръжия.

Броят кораби, преминаващи през Суецкия канал спада с 42%, а съдовете сега трябва да плават хиляди мили повече, обикаляйки африканския континент, за да избегнат атаките на хутите.

Източник: CNN

guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
Виж всички коментари