Няма примирие в Газа, „Хамас“ отказват сделката

Хамас отказаха да върнат част от израелските заложници, които бяха отвлечени на 7 октомври, ако Израел не се изтегли изцяло от Газа и не освободи голям брой палестински затворници.

Това става ясно след седмици на преговори и опити да се постигне поне 6-седмично примирие в навечерието на най-големия мюсюлмански религиозен празник, месецът на Рамадан.

САЩ, Катар и Египет се опитваха да посредничат при сделката. Хамас трябваше да върнат около 40 души от заложниците, възрастни и деца, включително бебето, което „празнува“ първия си рожден ден в плен, а Израел щеше да се съгласи на 6-седмично примирие, за да бъде адресирана хуманитарната криза, която придобива все по-сериозни измерения в южната част на ивицата.

„Хамас“ отказва да върне заложници, докато Израел не се изтегли изцяло от Газа, което пък се отхвърля от израелските власти.

Официални лица от САЩ изразиха скептицизъм относно желанието на „Хамас“ да постигне примирие, посочвайки, че те отказват да изпълнят каквито и да било искания, считани от посредниците за разумни, като например да предоставят списък със заложниците, които още са живи.

„Сега „Хамас“ трябва да вземат решение дали да участват или не.“ каза Антъни Блинкен, държавният секретар на САЩ.

Осама Хамдан, един от официалните лица на „Хамас“ заяви, че „Хамас“ искат не временно, а постоянно примирие и „пълно изтегляне“ на израелските сили. Такова имаше преди атаката на 7 октомври.

„Сигурността и безопасността на хората ни ще бъде постигната само с постоянно примирие, край на агресията и изтегляне от всеки инч от Газа.“ каза още той. Израел започна нападението над Газа след брутална атака над цивилни от страна на „Хамас“, по време на която освен убийствата на над 1200 души, според последния доклад на ООН, е имало и изнасилвания, в някои случаи на вече убити жени, както и групови изнасилвания.

Израелският премиер Бенджамин Нетаняху отхвърли исканията на „Хамас“ и отново повтори, че войната ще продължи, докато „Хамас“ е напълно унищожена, а заложниците върнати вкъщи.

Досега, по данни на „Хамас“, в Газа са загинали около 30 хиляди души, две трети от тях цивилни. Според Израел, около 10 хиляди бойци на Хамас са мъртви, а израелските въоръжени сили разкриват и разрушават стотици километри подземни тунели, служещи на „Хамас“.

По-голям част от населението на Газа се намира на ръба на хуманитарна криза, предизвикана до голяма степен от атаката на Израел, а наскоро започнаха доставки на помощи по въздуха, поради трудности с влизането на конвои по суша.

Не е ясно как ще продължат преговорите от тук нататък, но посредниците се надяват да продължат с разговорите.

Източник: Euronews

guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
Виж всички коментари