Джорджа Мелони нарече предложението за мир на Путин „пропаганда“

Италианският премиер Джорджа Мелони нарече предложението на руския президент Владимир Путин за мир в Украйна „пропаганда“. Това стана след края на срещата на G7, на която тя беше домакин и на която страните се съгласиха да дадат 50 милиарда долара заем на Украйна, който ще се изплаща от лихвите на замразените руски активи.

На въпрос за предложението на Путин за примирие в Украйна, Мелони каза, че то „изглежда повече като пропаганден ход, отколкото реален такъв“.

В петък, преди началото на срещата, руският президент каза, че „веднага“ ще нареди примирие в Украйна и ще започне преговори с Киев, ако Украйна изтегли силите си от регионите, които Русия окупира, включително и тези, които окупира частично, както и ако се откаже от присъединяване към НАТО.

„Ако предложението на президента Путин е: готови сме да водим мирни преговори, ако Украйна признае инвазията на Украйна и се откаже от окупираните територии…не ми изглежда като особено ефективно предложение.“ каза още Мелони.

Овен срещата на G7, през уикенда се проведе и мирната конференция в Швейцария, която не се очаква да доведе до значителни промени в хода на войната, но послужи за начало на диалог относно мира.

 

Източник: AP News

guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
Виж всички коментари