Италия: Доставките на руски газ са намалени наполовина

Италия стана последната от множество европейски държави, които съобщават за по-нататъшни съкращения на доставките на руски газ.

Италианският енергиен гигант Eni заяви, че ще получи само половината от 63 милиона кубически метра на ден, които е поискал от Газпром в петък, след като изпитва недостиг в продължение на два дни.

Германия обвини Газпром в опит да повиши цените на енергията чрез рязко намаляване на доставките.

„Газпром“ казва, че ремонтът на газопровода „Северен поток“ е виновник.

Русия доставя 40% от природния газ в Европейския съюз. Той също така доставя 27% от вноса на петрол в ЕС и блокът плаща на Русия около 400 милиарда евро (430 милиарда долара; 341 милиарда британски лири) годишно в замяна.

ЕС предприе стъпки да се откаже от руските изкопаеми горива в отговор на инвазията на Владимир Путин в Украйна, като забрани повечето внос на петрол до края на 2022 г.

Тя се ангажира да намали вноса на газ от Русия с две трети в рамките на една година, но беше трудно да се постигне споразумение за каквито и да било допълнителни мерки, като категорична забрана на вноса.

Държавите-членки бяха призовани да съхраняват газ през по-горещите летни месеци преди да се увеличи търсенето на гориво през зимата, но последните стъпки на Русия за намаляване на доставките задълбочиха опасенията, че континентът може да се бори да изгради достатъчно хранилища.

Италия може да обяви засилено „състояние на готовност“ за газ следващата седмица, ако Русия продължи да ограничава доставките си, казаха два правителствени източника пред Ройтерс.

Такъв ход би задействал поредица от мерки, насочени към намаляване на потреблението, включително нормиране на газа за избрани промишлени потребители по съществуващи договори, увеличаване на производството във въглищните електроцентрали и искане за внос на газ от други доставчици.

Освен Италия, Словакия съобщи, че получава по-малко от половината от обичайните обеми през газопровода „Северен поток 1“ в петък, който пресича Балтийско море от Русия до Германия.

Междувременно Франция заяви, че не е получавала руски газ от Германия от 15 юни, но страната получава доставки от другаде.

Германия обвини Газпром, че се опитва да повиши цените на енергията чрез рязко намаляване на доставките, но енергийната компания заяви, че това се дължи на забавеното връщане на оборудване, обслужвано от германската Siemens Energy в Канада.

Австрия също отчете големи спадове в доставките на руски газ. Кремъл заяви, че това не е предумишлено.

Полша, България, Финландия, Дания и Холандия вече бяха спрени доставките на руски газ, след като отказаха искане за плащане в руски рубли.

Искането за плащане на Русия се разглежда като опит за повишаване на рублата, след като тя беше засегната от западните санкции. По-голямото търсене на валута за рубли вероятно ще увеличи търсенето и ще увеличи стойността на валутата.

Износ на газ от Русия

В цяла Европа нивата на съхранение на газ бяха повишени тази година от вноса на втечнен природен газ, като голямо количество се внася от САЩ.

Анализатори от ING Research казаха, че магазините за ЕС като цяло в момента са пълни с 52%, малко под средното за пет години и над 43% наблюдавани по това време миналата година.

„Въпреки това, продължително прекъсване ще предизвика опасения относно способността на ЕС да изгради достатъчно хранилища за следващия отоплителен сезон“, казаха те.

Планирано е „Северен поток 1“ да получи годишна поддръжка между 11 и 21 юли, което ще спре всички газови потоци.

guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
Виж всички коментари