Обединеното кралство преговаря за домакин на Евровизия 2023

Организаторите на шоуто стигнаха до заключението, след „пълна оценка и проучване за осъществимост“, че събитието догодина не може да се проведе в страната победител, Украйна. Това се дължи на продължаващата война в Украйна след нахлуването на Русия.

Сам Райдър стана втори за Обединеното кралство, най-добрият резултат за страната от 1998 г.

Райдър оглави гласуването на журито в Торино през май, но рап фолк групата Kalush Orchestra, на която беше дадено специално разрешение да напуснат разкъсаната от война страна, за да се състезават, се издигна на първо място с 631 точки в символично шоу на обществена подкрепа.

По традиция страната победител е помолена да бъде домакин на конкурса следващата година.

2px презентационна сива линия

Факти за домакинството на Евровизия

  • Обединеното кралство е домакин на Евровизия осем пъти – повече от всяка друга страна.
  • Четири пъти поема задълженията по хостинг за други страни.
  • Той беше домакин на Холандия през 1960 г., на Франция през 1963 г., на Монако през 1972 г.; и Люксембург през 1974 г.
  • Обединеното кралство беше домакин за последно през 1998 г. от Бирмингам, след победата на Катрина и Уейвс.
  • Харогейт, Брайтън, Единбург и Лондон също са били домакини.
  • Израел беше последната страна, която отказа да бъде домакин през 1980 г., след като спечели и година по-рано.
2px презентационна сива линия

EBU заяви в изявление , че е провело проучването с украинската държавна телевизия UA:PBC и външни специалисти на фона на конфликта, но че „гаранциите за сигурност и оперативни действия“, необходими за домакинството на събитието, не могат да бъдат изпълнени в разкъсаната от война страна.

Организацията благодари на телевизионния оператор на печелившата нация за неговото „всеотдайно сътрудничество и ангажираност в проучването на всички сценарии“ и каза, че споделя „тъгата и разочарованието им“, добавяйки, че ще продължи да ги подкрепя.

„В резултат на това решение, в съответствие с правилата и за да се гарантира непрекъснатостта на събитието, EBU сега ще започне дискусии с BBC, като тазгодишният подгласник, за потенциално домакинство на конкурса за песен на Евровизия 2023 в Обединеното кралство. Кралство“, се казва в изявлението.

„Пълното ни намерение е победата на Украйна да бъде отразена в предаванията през следващата година. Това ще бъде приоритет за нас в нашите дискусии с евентуалните домакини.“

Говорител на BBC добави: „Видяхме съобщението от EBU. Очевидно това не са набор от обстоятелства, които някой би искал. След тяхното решение, разбира се, ще обсъдим BBC, домакин на конкурса за песен на Евровизия“.

Катрина Лесканич, вокалистка на печелившата песен на Обединеното кралство за Евровизия от 1997 г. Katrina and the Waves с песента им Love Shine A Light, туитира: „Практически истерична от съобщението, че Обединеното кралство може да бъде домакин!“

Даунинг стрийт приветства възможността Обединеното кралство да бъде домакин на Евровизия, ако Украйна не може, обещавайки да гарантира, че ще „в голямата си част ще отразява богатата култура, наследство и творчество на Украйна“.

„Победата на Украйна… беше напълно заслужена и като законен победител твърдото желание на правителството беше конкурсът догодина да се проведе там“, каза говорител на правителството.

„Ако EBU реши, че състезанието не може да се проведе в Украйна, ние, разбира се, бихме приветствали възможността да работим в тясно сътрудничество с Украйна и Би Би Си, за да бъде домакин тук, в Обединеното кралство.

Те добавиха, че правителството също е ангажирано да „надгражда върху текущото партньорство между нашите две страни“.

Попитан дали правителството ще помогне на Би Би Си с разходите, говорителят каза, че „леко изпреварваме себе си по отношение на процеса“.

Събуулфер

Кой град може да бъде домакин на Евровизия 2023?

Първият министър на Шотландия Никола Стърджън каза, че иска Евровизия да бъде в Украйна, но „разбира, че при обстоятелства това не е възможно“.

„Въпреки това, мога да се сетя за перфектно място на брега на река Клайд!“ добави тя, като очевидно предлага като възможно място за провеждане на реката OVO Hydro арена с капацитет 14 300 души в Глазгоу.

Бев Крейг, лидерът на градския съвет на Манчестър, също хвърли шапката на града на ринга, казвайки: „Здравей, @bbceurovision, обажда се Манчестър. „Не обстоятелствата, които някой би искал предвид войната в Украйна. Но ако трябва да бъде град в Обединеното кралство – не мога да се сетя за по-добро място, страхотен музикален град и подходящ дом за голяма украинска общност.“

Лийдс се надяваше да бъде Европейска столица на културата през 2023 г., преди Brexit да попречи на британските градове да се включат в този конкурс. Градът така или иначе продължава да организира година на културата, а градският съвет на Лийдс каза, че Евровизия в града „не може да дойде в по-добър момент“.

Кметът на Лондон Садик Хан туитира , че столицата на Обединеното кралство „ще посрещне Евровизия с отворени обятия“, добавяйки: „Готови сме да се засилим и подкрепим Украйна, като бъде домакин на конкурс, който отдава почит на украинския народ и го почита, а също така празнува и най-доброто от Великобритания.“

Кевин Бренан, депутат от Кардиф Уест, предложи: „Ясно е, че Евровизия трябва да се проведе на стадион „Принсипалити“ (покривът е затворен) в Кардиф със 70 000 купонджии – няма нищо против“.

Общинският съвет на Ливърпул също предложи да поеме шоуто, заявявайки, че градът вече има музикална репутация по целия свят.

Ако Обединеното кралство бъде потвърдено като страна домакин, градовете ще трябва да докажат, че разполагат с подходящите съоръжения и да преминат през процес на наддаване.

guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
Виж всички коментари