ЕС приема противоречив закон за възстановяване на природата

Европа приема противоречивата регулация за възстановяване на природата, която е част от Зелената сделка и въпреки протестиращите по целия континент фермери.

Планът за възстановяване на природата се обсъжда отдавна, а приемането му изисква известна промяна в първоначалната чернова, но привържениците му смятат, че това е достатъчен фундамент за бъдещи решения.

„Днешният вот в полза на Регулацията за възстановяване на природата дава нова надежда за способностите на Европа да се бори с най-лошите ефекти от климатичните изменения и загубата на биоразнообразие за следващите десетилетия.“ казва Нур Яфари, от международната организация The Nature Conservancy.

Според плана, страните-членки ще трябва да изпълняват цели по възстановяване на определени местообитания или популации на видове, като целта е поне 20 % от територията на ЕС да бъде включена в тези дейности до 2030 г.

Регулацията е одобрена с 329 срещу 275 гласа „за“.

„Днес е важен ден за Европа, защото преминаваме от опазване към възстановяване на природата.“ Смята Чезар Луена, един от създателите на закона.

Поради опозиция от страна на EPP, дясноцентристката коалиция, която в момента има мнозинство в Европейския парламент, планът беше преразгледан няколко пъти, а от ЕРР смятат, че този закон ще навреди на подсигуряването с храна, ще засегне инфлацията и като цяло ще има негативни ефекти върху фермерите. Урсула фон дер Лайен, президент на ЕК и член на ЕРР, гласува „против“ плана.

ЕРР подкрепя земеделската общност на Европа и е принципно против регулации, които биха усложнили и затруднили работата на земеделците.

„Въвеждаме нови бюрократични правила за нашите фермери във времена, когато производството на храна и цените на храната са директно засегнати.“ казва Манфред Вебер, лидер на ЕРР.

Според него, в момента  трябва да се постави приоритет на икономическия потенциал и конкурентоспособност, не на дейностите, свързани с околната среда.

Според привърженици на регулацията, двете неща са взаимосвързани.

Източник: AP News

 

guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
Виж всички коментари